perjantai 1. tammikuuta 2016

Harvinaisia herkkuja boxinvihreässä paketissa

Esittelyssä: Rare Replay (Xbox One)


Vuosien varrella on nähty eri pelintekijoiltä jos jonkinlaista kokoelmalevyä. Rare Replay ei tyydy vähään, vaan menee kilpailijoitaan pidemmälle. Kyseessä on brittiläisen Rare pelistudion  juhlajulkaisu eli 30 peliä 30 vuodelta, johon sisältyy lisäksi paljon mini-haasteita sekä pelaamalla avattavia ekstroja, kuten dokumentteja pelien tekemisen taustoista. Ratkiriemukas kokonaisuus tanssittaa esiin mm. beat’em up-, seikkailu-, first-person shooter-, tasoloikka- sekä ajopelejä.  Pelattavaa löytyy tuntimäärissä mitattuna niin paljon, ettei vuosikaan taida riittää kaikkien pelien täydelliseen läpäisyyn. Läpileikkaus Raren peleihin ei valitettavasti summaa kaikkia parhaita nimikkeitä, mutta monet kokoelman peleistä voidaan luokitella ehdottomasti Raren parhaimmistoon. Rare-pelien fanille kuten allekirjoittaneelle kyseessä on ehdottomasti yksi vuoden mielenkiintoisimmista julkaisuista.

Esirippu aukeaa - mitä Rarella onkaan tarjottavana?

 

Tuttuja nimiä uudella logolla


Vaikka Rare onkin nykyisin Microsoftin omistuksessa, on monet tämän kokoelman peleistä alkujaan tehty Nintendon alustoille. Siksi ainoastaan Xbox Onelle julkaistu pelikokoelma aiheuttaa alkuun pientä ristiriitaisuutta - puhumattakaan pelien alkutunnareissa Nintendon logon korvanneista Microsoft-leimoista, jotka saavat pelaajien tunteet kuohumaan. Taloudesta täytyy siis löytyä Microsofin uuden sukupolven konsoli jotta tästä kokoelmasta pääsee osalliseksi. Myös vanhat tutut pelit on opeteltava pelaamaan täysin erityyppisellä ohjaimella kuin mihin on totuttu. Kuitenkin huoli ohjaimesta on turhaa, pelattavuus Xboxin ohjaimella on toteutettu mainiosti. Ohjattavuutta on osassa peleistä jopa parannettu alkuperäisversiosta, esimerkiksi Concer’s Bad Fur Day soljuu huomattavasti mukavammin kun N64-version kontrollien epätarkkuus on poissa.

Valikkoruudut on toteutettu hienoilla pahvinukkien tapaan liikkuvilla hahmoilla peleistä.

Oravan on jälleen aika tarttua pulloon...
Pelikokoelma on hyvä katsaus Raren tuotantoon, alkaen legendaarisesta Jetpacistä sekä alkuvuosien ZX Spectrum-alustalle tehdyistä peleistä aina nykypäivään saakka. Vaikka ensimmäiset pelit ovatkin historiallisesti mielenkiintoisia, vasta 8-bittisestä ajasta eteenpäin ne alkavat oikeasti muuttua pelattaviksi. Nintendo 64-pelien grafiikkaa on tyylikkäästi terävöitetty, mikä saa pelit näyttämään suorastaan upeilta. Tältä niiden olisi aina pitänyt näytää! Suurimpia suosikkejani kokoelmasta ovatkin  N64:lle alkujaan julkaistut Banjo-Kazooie, Banjo-Tooie sekä Conker’s Bad Fur Day, jotka tarjoavat edelleen tuntikaupalla nauruhermoja kutkuttavia elämyksiä.

Karhu ja lintu kohtaavat vuosien päästä - terävämpinä kuin koskaan!
Teräväpiirtoinen kuvanlaatu takaa miellyttävän kokemuksen, eikä aika tunnu ajaneen N64:n peleistä ohi.

 

Raremaista vaikeusastetta vasta-alkajille


Raren pelejä pelanneet tietävät, etteivät ne haasteiltaan ole sieltä helpoimmasta päästä. Samaa voi sanoa Rare Replayn kokoelmasta. Vaikka pelien huumori on suunnattu monelle ikäluokalle, pelit eivät missään vaiheessa aliarvioi eivätkä päästä pelaajaa liian helpolla. Onneksi suoraviivaisempaan toimintahuttuun tottuneiden nykypelaajien ahdistusta on lievitetty tarjoamalla käyttöön huijauskoodeja. Se on hyvä lisä, koska näin haastavat pelit kuten Snake Rattle ’N’ Roll tai Battletoads voi läpäistä saamatta harmaita hiuksia. Voiko pelaamisesta tehdä vieläkin hauskempaa? Kyllä voi! Mainittakoon tässä esimerkkinä hupaisa taaksepäin kelaus -ominaisuus, jolla voi kesken pelin halutessaan pikakelata edelliseen kohtaan.

Pelikohtainen reunus on hieno uutuus, mutta keskiössä hurisee alkuperäinen pelikuva.
Vaikka retrompiin peleihin on lisätty helpottavia koodeja, missään vaiheessa pelejä ei raiskata muuttamalla niitä joksikin muuksi kuin ne alkunperin ovat. Jokainen klassikko löytyy siinä muodossa kuin se alunperinkin julkaistiin, näin pelit pääsevät kokoelmassa oikeuksiinsa. Lisää mielenkiintoa vanhoihin klassikoihin tuovat haasteet, joissa muutaman minuutin mittaisia otoksia peleistä täytyy läpäistä halutulla tavalla. Lisäsisällön hankkiminen eli ekstrojen aukaisu peliin on tällä tavoin huomattavasti hauskempaa kuin rahojen siirtäminen pelipankkiin. Uudemmissa peleissä saavutuksia ei avata näin helposti, vaan pelistä on kuljettava pidempiä kokonaisuuksia. Tästä syystä sisältöjen availu ei ole niin helppoa kuin alkuun luulisi. Kokoelma haastaa pelaajan paitsi hiomaan taitojaan myös syventymään pelien juoneen tosissaan.

Jetpack Refueled on mainio uudelleenjulkaisu vanhasta klassikosta. Toki myös alkuperäinen versio levyltä löytyy.

 

Makeaa mahan täydeltä


Kokonaisuudessaan Rare Replaystä löytyy kaikkea mitä pelistudion fani voi haluta: tolkuttomasti mielenkiintoista pelattavaa ja nostalgisia julkaisuja edullisessa paketissa, sekä monenlaista hauskaa ekstraa. Rare Replayssä yhden pelin hinnaksi jää noin euron verran. Kun tätä verrataan kokoelman sisältämien alkuperäisten kasettipelien hintoihin säästö on jopa satoja euroja. Retropelaajan silmissä on jo lähestulkoon kulttuuriteko tuoda nämä klassikot uudelleen kaikkien saataville. Lisämaininta vielä upeasta Battle Toads Arcade-pelistä, joka sai ensiesiintymisensä konsolialustalle vasta Rare Replayn mukana. Täydellisempi pelikokoelma tämä voisi olla ainoastaan jos myös Nintendon omistamia nimikkeitä kuten Donkey Kong olisi saatu sisällytettyä peliin. Best of Rare-kokoelmasta tuskin voimme haaveilla tässä elämässä, joten tällaisenaan Rare Replay hipoo täydellisyyttä.


Ekstrat käsittelevät kaikkea Making Of-dokkareista ennen kuulemattomiin musiikkikappaleisiin.
Pientä kritiikkiä kokoelman sisällöstä saa se, etteivät kaikki 30 peliä sentään yllä juonen- tai pelattavuutensa puolesta kärkisijalle. Itselleni eivät kolahda alkuvuosien retrohelmet, kuten eivät myöskään Raren viimeisimmät sieluttomilta haiskahtavat tekeleet. Historiallisesti niihin on toki hauska perehtyä, mutta jokin sisällössä ei aiheuta suuren elämyksen tunnetta joka koukuttaisi jatkamaan pelin läpäisyyn asti. Löysin Rarre Replaystä itselleni monta uutta suosikkia, mutta silti vanhat ja jo hyväksi havaitut nimet vetävät useimmiten ruudun ääreen.
Battle Toads Arcadea ei tätä ennen ole päässyt hakkaamaan kuin Arcade-koneissa.
Rare Replay on upea teos johon kannattaa jo pelihistorian puolesta tutustua. Huumori ja vaikeustaso ovat tuttua Rare-laatua sekä hyvässä että pahassa. Vanhojen pelien ystäville tämä on pakollinen hankinta, mutta jos kasari- ja ysäripelit eivät kolahda millään tavoin voi tämän jättää suosiolla kauppaan. Vaikka osa peleistä olisikin entuudestaan tuttuja, kokoelma on niin kattava, että siitä löytää helposti myös uutta mielenkiintoista pelattavaa talven ratoksi. Pelkästään graafisen ilmeen viimeistely saa useat peleistä suorastaan vaatimaan uudelleenpelaamista. Kokonaisuutena Rare Replay onnistuu kaikessa siinä mitä se lupaakin olla, enkä osaisi odottaa siltä yhtään enempää. Kiitos Rare!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti