sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Pikselintarkkaa askartelua

Moni retropelaaja Suomessa on löytänyt Hama-helmet. Kyseessä on Tanskalainen 1970-luvulla alkunsa saanut keksintö, jossa pieniä eri värisiä muovirenkaita asetellaan helmille tarkoitetulle laudalle halutuiksi kuvioiksi. Valmiista hamatöistä voi saada kaikenlaista hauskaa koristetta moneen eri tarkoitukseen, sillä työn voi sulattaa silitysraudan ja leivinpaperin avulla litteäksi levyksi joka pysyy kasassa. 


Hamahelmistä saa pienellä vaivalla rakenneltua esimerkiksi jääkaappimagneetteja, koruja tai vaikka näppäriä rasioita. Retropelien pikseleistä koostuvat pelihahmot onkin erittäin helppoa siirtää hamamalleiksi, joten ei ihme että kyseinen harrastus on suosittu pelaajapiireissä.
 


 

Hamahelmiä löytyy kolmea kokoa: midi, maxi ja mini. Midi on yleisin ja kooltaan 5 mm halkaisijalta. Niitä löytää melkein joka marketista. Maxi on pienille lapsille tarkoitettu 10 mm levyinen jättihelmi. Mini puolestaan on ainoastaan 2,5 mm leveydeltään. Se sopii vanhemmille lapsille sekä monenlaiseen pikkutarkkaan nyhertämiseen.

Joulun alla haaveilin pienien ja yksityiskohtaisten joululajahjojen askartelusta hamahelmillä, joten päädyin mini-helmien hankintaan. Niitä ei valitettavasti saa Suomesta, niinpä minun oli käännyttävä brittiläisen nettikaupan hamabeads.com:in puoleen. Tilaaminen sieltä oli vaivatonta ja tavara saapuikin nopeasti. 

 
Alkuun pääseminen hamoilla on todella helppoa. Hamatöihin löytyy loputtomasti malleja googlen ihmeellisestä maailmasta, eikä mikään estä kokeilemasta myös aivan omia ideoita. Mini-helmillä askartelu on tarkkaa ja helmien asetteluun joutuu käyttämään pinsettejä. Verrattuna midi-helmiin, pienistä töistä tulee todella siistin näköisiä ja sopivan kokoisia. Mini-koon hamat sulavat myös nopeasti yhteen, silittäminen kestää kokonaisuudessaan noin minuutin.
 
 
Hamoilla askartelu on vähän samanlaista rentouttavaa ja ajatukset vievää puuhaa kuin nykyisin muotia oleva värittäminen. Kuitenkin valmiit työt voi heti ottaa käyttöön ja ripustaa vaikka avainperäksi päivää piristämään, toisin kuin värityskuvat jotka usein jäävät kirjan lehdille. Yksinkertaisista malleista on helppoa jatkaa isompiin ja vaikeampiin, kunhan löytyy paikka mihin jättää puolivalmis työ jatkoa odottamaan.



Hama-askartelu on helppoa ja hauskaa puuhaa, eikä sen aloittamiseen tarvita kuin helmiä ja lauta. Värivalikoimaa löytyy laajasti, mutta mini-helmillä työskentelyyn joutuu tilaamaan materiaalit ulkomailta. Silitykseen riittävät silitysrauta ja leivinpaperi. Jos kuitenkin haluaa tehdä valmiista töistä esim magneetteja tai koruja, joutuu niihin lisäksi hankkimaan tarvikkeet erikseen. Näpertely on pikkutarkkaa ja saattaa väsyttää silmiä, joten sitä ei kannata väkertää illan hämärässä valaistuksessa. 
 
Keskittyminen askarteluun nollaa hyvin ajatuksia. Jos sinulla on taipumusta murehtia vaikkapa stressaavia juttuja, voi pieni retropelihahmon rakentelu piristää mieltä ja auttaa rentoutumaan. Mikäli millintarkka puuhastelu tuntuu sinulle omalta jutulta eikä hamailu ole vielä entuudestaan tuttua, suosittelen testaamaan!
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti